Tuesday, March 20, 2012

oruç türleri

Sağlık amaçlı tutulan oruçların birçok çeşidi ve varyasyonları var. Burada en çok duyduğum, okuduğum ve denediğim türleri özetleyeyim.

ön not: Her türlü orucu her bir yetişkin yapabilme kapasitesine sahiptir. "Ben yapamam" diye birşey asla geçerli değildir, ancak her oruç herkese uygun ve gerekli değildir. Bilinçsizce denenmemesinde yaşamsal fayda vardır.  

Sebze-meyva suyu orucu (juice fasting/juice feasting): Mide sindiriminin tamamen kapandığı ama içilen sebze-meyva sularındaki vitamin ve minerallarin bağırsaklardan emilmesi sayesinde vücudun gereken her türlü besini fazlasıyla aldığı muhteşem bir arınma ve yeniden yapılanma sürecidir. Kişinin isteğine ve ihtiyacına göre adapte edilebilir.

1 günden 100 güne kadar her uzunluktakini okudum ve takip ettim (google'da "100 day juice feast" diye aratınca sayısız blog ve videoya ulaşabilirsiniz). Günde sadece yarım litre sebze-meyva suyu tüketmeyi tercih eden de var, 7 litreye kadar çıkan da. İçtikleri tamamen posasız ve saf olsun diye süzen de var, bağırsaklar çalışmaya ve temizlenmeye devam etsin diye Karnıyarık Otu (psyllium husk) alan da. Orucunu sadece taze sıkma sularla kısıtlayanlar da var, omega-3 yağı, hindistancevizi yağı, spirulina gbi besin destekleri kullananlar da var. Kesin bir reçete ya da yasak listesi söz konusu değil. Ortak noktalar sebze ve meyvaların taze sıkılması, iyi bir sıkıcı kullanılması ve şekerli meyvalardan daha çok yeşil yapraklı sebze sularının tüketilmesi. Sonuçta herkesi mutlu eden ve fayda görmesini sağlayan bir sebze-meyva suyu orucu mutlaka var.

Genelde 10 günden daha uzun  süreli devam eden oruçlara juice feast, yani sebze-meyva suyu ziyafeti deniyor. Bu tanımı çok seviyorum. Ziyafet orucun tam tersine, hiç bir kısıtlama ya da fedakarlık anlamı içermiyor. Zaten düşününce bir sebze-meyva suyu orucunda alındığı kadar vitamin, mineral ve enzimi vücutlarımız daha önce hiç almamıştır. O yüzden aslında hücrelerimiz için gerçekten bir bayram oluyor.   

Gerson Institute ve Hippocrates Institute dünyada taze sebze ve meyva sularını kullanarak tedavi konusunda öncü ve uzman kuruluşlar. Gerson özellikle kanser tedavisinde çok ciddi başarılar elde etmiş ve bu konuda yaklaşık 2 saatlik çok bilgilendirici bir belgesel de var. Ben tamamini izlediğimde tüylerim ürpermişti. Önizleme için buraya tıklayabilirsiniz.

Su orucu (water fasting): Oruç tanımını tam anlamıyla hakeden türün bu olduğunu düşünüyorum. Belirlenmiş bir süre için sadece iyi kalite su içmek ve dinlenmeyi içeriyor. Düzenli olarak sindirim sistemine bir tatil vermek için haftada bir gün uygulandığını da, herhangi bir hastalıktan arınmak için aralıksız 40 güne kadar uzun sürelerle de yapılabildiğini okudum. Yeni başlayanlara uygun değildir, metabolizmadaki şok etkisini ve detoks semptomlarını azaltmak için deneyimli olanların bile bir geçiş dönemiyle su orucuna başlaması önerilir. Metabolizma, özellikle de kalp atışları çok yavaşlayacağından dolayı baş dönmesi göz kararması ve benzeri etkilere sık rastlanır.

Yemek planlamak/pişirmek/sipariş vermek/yemek ya da meyva-sebze suyu sıkmak gibi şeyler gündelik rutinden çıkınca ortada ciddi boş bir zaman kalır, hele de su orucunu evde dinlenerek yapıyorsanız. Hayatınız hep bir koşturmaca içinde geçiyorsa, aynı anda birden çok şeyi yapmaya çalışıyorsanız, elinizin altında hep bir yapılacaklar listesi varsa bu oruç bir adım geriye çekilip hayatınızı gözlemlemek için de fırsat olabilir. Gözlemlerin çok ilginç olacağına da eminim.


Kuru oruç (dry fasting): Katı ya da sıvı hiçbir şeyin tüketilmediği oruçtur. En zorudur ama amaç toksinlerden arınmaksa en etkilisi olduğu iddia edilir. Aynı zamanda, hemen her kısıtlama gibi spiritüelliği güçlendirir. Yeni başlayanlara uygun değildir, deneyimli olanların bile önce bir hafta meyva-sebze suyu orucu ve sonra birkaç gün su orucuyla kuru oruca geçiş yapması önerilir. Sindim tamamen kapanır, metabolik aktivite minimuma iner ama bağışıklık sistemi yabancı maddelerle savaşmak için en etkin durumundadır. Vücudun dehidre olması (ve sonunda hayatta kalmak için kandan su almaya başlaması) kaçınılmazdır o yüzden 2 günden uzun yapılmamalıdır. Bu konuda hala yapılmış çok fazla çalışma yoktur, o yüzden sonuçları da tartışmalıdır. Genelde kanser, AIDS vb hastalıkları ileri düzeyde olanlar yapısı bozuk hücreleri/tümörleri otolizle yoketmek için bu yönteme başvururlar. Sağlıklı bir bireyde tüm dengeleri altüst edebileceği için önerilmez.

Bunlar dışında smoothie orucu (sebze meyvaların suyunu sıkmak yerine blender'dan geçirilip posasıyla tüketilmesi), her öğünde sadece tek bir çeşit sebze ya da meyva yemek (sindirimi, özellikle de pankreatik enzimleri rahatlatan ama kan şekerini çok dalgalandırmayan) ya da her öğünde sadece yeşil salata yemek gibi varolan toksinlerden daha yavaş ama daha az yan etkiyle arınmasını sağlayan vegerçekten herkesin bulunduğu noktadan çok daha sağlıklı hale gelmesini sağlayan birçok seçenek var. Yeter ki siz bir adım atıp kendi sağlığınızın sorumluluğunu alın. 

No comments:

Post a Comment