Friday, March 16, 2012

kolon hidroterapi

Kalın bağırsak temizliği duyunca birçok kişinin gözerini faltaşı gibi açmasına ve ne olduğu daha anlatılmaya başlarken "Aman benden uzak olsun" diye kaçmasına sebep olan ama aslında sanıldığından çok da farklı bir tedavi. Psikolojik koşullanmaların bu önyargılarda ciddi etkisi olduğunu düşünüyorum, özellikle de Türkiye'de. Fakat bugüne kadar yaptırıp da herhangi bir rahatsızlık duyana da rastlamadım.

Hipokrat kolon temizliğinin öncülerindenmiş
Kalın bağırsağın temizlenmesiyle ilgili ilk bulgulara milattan önce 1500lü yıllarda Mısırlılar zamanında rastlanmış. Oradan Yunanlılara geçmiş. 1920-40 arasında hastanelerde çok yaygın olarak tedavi amaçlı kullanılan bu yöntem malesef güçlü ishal yapıcı ilaçların çıkması ve ameliyatların yaygınlaşmasıyla yavaş yavaş hastanelerden uzaklaşıp alternatif tıpta kendine yer bulmaya başlamış.

Kolonun temizlenmesi fikri "AutoIntoxication" yani kendi kendine zehirlenme prensibinden yola çıkmış. kalın bağırsak sindirimi tamamlanmış gıdalarda kalan suyun ve dolayısıyla elektrolitlerin, kimi yağda çözünen vitaminlerin ve sodyumun emildiği yer. Çok fazla işlenmiş yiyecekler, trans yağlar, aşırı protein ve az lif tüketimi, hareketsizlik ve benzeri faktörler kalın bağırsakta oldukça toksik birikmelere neden oluyor. Özetle temiz ve formu bozulmamış bir kalın bağırsak gıdalardan suyu ve vitaminleri emebilirken, kirli bir bağırsak toksik bir mukozayla kaplı olduğundan suyu ve vitaminleri tam ememiyor, ama malesesf birikintilerdeki zehirler devamlı kana karışıyor (AutoIntoxication).

Her konuda olduğu gibi bu konuda da iki uç görüş var. Bir tarafta kolondaki birikmelerin yüzdeki sivilcelerden bağırsak kanserine hemen her hastalığın sebebi olduğunu savunan ve düzenli kolon temizliğiyle hepsinin engellenebileceğine ya da tedavi edilebileceğine inananlar. Ve bunun tamamen safsata olduğunu düşünenler. Yine sadece kendi deneyimlerimden ve gözlemlerimden yola çıkarak ben kolon temizlğinin varolan birçok hastalığın tedavisinde çok olumlu sonuçlar verdiğine inanıyorum. Cilt gerçekten güzelleşiyor, sindirim sistemi, böbrekler ve karaciğer rahatlıyor ve mutlaka kilo veriliyor. Tabii temizletmek kadar bu temizliği korumak da önemli.

Her yemekten sonra şişkinlik ya da gaz hissediyorsanız, kabızlık başta olmak üzere boşaltım sorunlarınız oluyorsa, alt karnınız genelde biraz daha gergin gibiyse, baş ağrıları, sebepsiz kas ağrıları, uyanamama, kronik yorgunluk, ağız kokusu, ağır adet dönemleri gibi sorunlarınız varsa kalın bağırsağı temizletmek ilaçsız, yan etkisiz ve kolay bir çözüm olabilir.


Seans için önceden yapılması ya da yapılmaması gereken özel birşeyler yok. Ciddi bir sağlık sorunu olmayan çoğu kişi (ben dahil) temizliği sıradan bir günde değil de herhangi bir detoks programının 4. veya sonrasındaki günlerinde yapmayı tercih ediyor. 4. gün ortalamada en son alınan katı gıdaların sindirim ve boşaltımının tamamen bitip, alınan yüksek sıvı miktarıyla bağırsak duvarındaki plakaların yumuşamaya başladığı zamanlar. Seanstan önceki 2 saat yemek yememek, hemen öncesinde çok fazla sıvı içmemek seans sırasında daha rahat olmanızı sağlayabilir. Yine de yaptırmadan önce terapistinize sorup onun tavsiyelerini almakta fayda var.

Kolon hidroterapi seansı ortalamada 45-60 dakika arası sürer. Hemen hemen tüm seans boyunca sırtı dikleştirilmiş bir masaj masasında rahat yatar konumda olursunuz. Kolon hidroterapi makinalarını ilk gördüğümde çok çağdışı olduklarını düşünmüştüm, üzerinde bir sürü vanalar ve göstergeler olan, kocaman hantal çoğu Alman üretimi metal şeyler. Ve ilk seansımdan önce çok da kaygılıydım, temizlenen bölge oldukça hassas ve genelde sadece tek-yönlü çalışmasına alışık olduğumuz bir yer. Ama faydalarıyla ilgili çok şeyler okumuştum ve bir detoks merkezindeydim ve "buraya kadar gelmişken her türlü acıyı göze alıp bunu da denerim" diye sonunda cesaret ettim. Ve hiç cesaret gerektirmeyen bişey olduğunu gördüm! Bir kere hiçbir şekilde acı, ağrı ya da hayal ettiğimiz diğer korkunç hisleri yaratmıyor. Su verilirken ve ancak bağırsak dolmaya başladığında ishal olmuşşunuz ve tuvalete gitme ihtiyacınız var gibi bir basınç hissedebiliyorsunuz, bu da müthiş rahat bir duygu değil ama (Reha Muhtar'ı anarsak) acı yok. Seans sırasında birkaç kez su verilip boşaltılıyor, yani bu baskıyı birkaç kere hissediyorsunuz ama zaten "tamam" dediğiniz anda terapistiniz hemen vanayı boşaltma konumuna getiriyor. Ben bir kere Dubai'de kendini gym hocası sanan bir doktordan seans almıştım ve devamlı beni motive etmeye çalışmıştı "Derin nefes al, ağızdan ver biraz daha su alabilirsin hadi hadi..." diye. Bağırsak kaslarımın kondüsyonunu artırmaya çalışıyormuş ki boşaltımım daha etkin olsun. Ama benim zaten bir boşaltım sorunum yoktu ki. Fakat onun dışında karşılaştığım her terapist bana kendimi çok iyi hissettirdi.

iyi hidroterapi seansları böyle rahat ve masajla geçiyor
Bugüne kadar 4 kere hidroterapi yaptırdım. İlki Bodrum'da TheLifeCo detoks merkezindeydi. Yaklaşık 10 aydır çiğ ve vegan beslenmeme rağmen çok acayip şeyler çıkmıştı. İşte o zaman önceden birikmiş şeylerin beslenme ne kadar saflaşırsa saflaşsın kendi kendine temizlenmediğini birebir görme şansım oldu. Hem detoks merkezindeki uzmanlardan, hem de internette gördüklerimden ilk temizlemede bazen 5-6 kiloluk plakların çıktığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Sonra iki kere Dubai'de gitmiştim, biri sözettiğim motivasyon canavarı doktordu, sadece içtiğim portakal ve havuç suları tarafından hafifçe rengi turunculaşmış ama tertemiz bir su dışında hiçbirşey çıkmadı. Ondan yaklaşık 6 ay sonraki orucum sırasında hidroterapiye gittiğim doktor "Sen tekrar gelme artık, plak ya da mukoza üretmiyorsun" dedi. Bu da temizlik yapıldıktan sonra beslenmeye dikkat edilirse bağırsağın tertemiz kalabileceğine dair birebir kanıtım oldu.

Arada geçen yaklaşık 3 yılda yediğim çılgın Tayland yemekleri, yapışkan pilavlar, tofu kızartmaları, yurdumun harika soslu patlıcanları kesin yapıl yapış artıklar bırakmıştır diyerek bu seferki orucumda 7. günde tekrar hidroterapiye gittim, Istanbul'daki TheLifeCo'ya. Hemşirem müthişti. Hiç bu kadar muhabbet ederek ve kahkahalar atarak bir hidroterapi seansı yaşayabileceğimi düşünmezdim o da oldu. Bişeyler varsa çıksın diye biraz derin bir masaj yaptı, ertesi gün alt karın kaslarım biraz ağırarak uyandım. Bu sefer de su, içtiğim karışımlar sayesinde hafif yeşil renkte çıktı o kadar. Açıkçası ben "birikmiş bir sürü şey vardır, onlar çıkınca kesin 2-3 kilo veririm" gibi hayallerle gitmiştim ama 45 dakikada 3 kilo zayıflama hayalim yeşil sularla birlikte akıp gitti. Bundan sonra bir daha gider miyim? Evet, ama belki 2 yılda bir. Özellikle et yiyenlerin 3-6 ayda bir gitmesi öneriliyor. O kadar kızartma, nişastalı ve şekerli şeyler yememe rağmen hiçbirşey çıkmamış olması beni şaşırttı ama daha çok sevindirdi.

Hidroterapi seansı sırasında bağırsaktan kötü bakteriler ve toksinlerle birlikte iyi bakteriler de yıkanıyor. O yüzden seanstan sonra uzunca bir süre iyi kalite bir Probiyotik kullanmakta çok fayda var. Udo benim favorim ama Probiyotikler artık heryerde ve her markada satılıyor.Yıkamayla azalan iyi bakterileri yerine koymanın yanı sıra Probiyotiklerin genel sağlığa da çok olumlu etkileri var.

* Ben buraya rahatsız edici resimler koymayı tercih etmiyorum, ama neler çıkıyor diye merak ediyorsanız Google Images'da "mucoid plaque" diye aratın. Gördükleriniz tahmin ediyorum kolonu yıkatmanın neden iyi bir fikir olduğu konusunda sizi ikna edecektir


15 comments:

  1. kesinlikle size katılıyorum müthiş bir rahatlama...

    ReplyDelete
  2. Evet, kulağa korkutucu geliyor. Ancak yaptırdıktan sonra kendini iyi hissetmeyeni henüz duymadım

    ReplyDelete
  3. ben de kusadasinda naturmed'de yaptirdim, daha once lavman bile yaptirmamis bir insan olaraktan buyuk korkularla girdim, fakat tamamen bambaska bir deneyim oldu benim icin, pilatesi seven bir insan bunu da sever diyorum ben...
    istanbul ankara gibi buyuksehirlerde bilen var midir nerede yaparlar? ben hep tatil yerlerinde yaptirdigini duyuroum insanlarin, aslinda tatili beklemeden bir kere daha yaptirmak cok isterim, fikir verebilecek olan olursa cok sevinirim.

    ReplyDelete
  4. Merhaba,
    Yukarıdaki yazıda da bahsettiğim gibi İstanbul'da TheLifeCo bu işi profesyonelce yapan yerlerden biri.
    Diğer yerleri denemedim ama D Life ve Anadolu yakasında birkaç merkezde yapıldığını duydum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esin Hanım Merhaba,
      Ücreti ne kadardır acaba bilgi verir misiniz?
      Teşekkürler.

      Delete
    2. Merhaba, TheLifeCo'yu arayıp sorabilirsiniz. Teşekkürler

      Delete
  5. Esin hanım bu işlem Bodrum TheLifeCo' da hekim tarafındanmı uygulanıyor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodrum'u bilemiyorum. 2 yıl önce Akatlar TheLifeCor'da yaptırdığımda uygulayıcı bir hemşire idi

      Delete
  6. Esin hanım, bende tenya(bağırsak paraziti)var.ve ilaçla kurtulamıyorum.
    Acaba kolon hidroterapi bunlardan kurtulmamı sağlarmı?.Malumunuz,bunlarda bağırsakta yaşıyorlar.

    ReplyDelete
  7. Anadolu yakasinda nerede yapiliyor?

    ReplyDelete
  8. merhabalar esin hanim
    life co ile bugun gorustum ve bir sebepten uzun bir sure kolon hidroterapi veremediklerini ogrendim
    istanbulu cok bilmiyorum tavsiye edebileceginiz baska detoks merkezleri var midir?
    iyi gunler dilerim

    ReplyDelete
  9. Esin Hanim,

    Dubai'de memnun kaldiginiz bir merkez varsa ismini alabilir miyim? Tesekkurler!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben Dubai'deyken Herbal Treatment Center en iyisi idi. http://www.dubaihtc.com
      Yeni bir yerler acilmis midir bilmiyorum

      Delete
  10. Ankara da Özel Dr servet ünsal tip merkezinde bay ve bayan doktorlar tarafından uygulanıyor, ayrıca akupunktur,ozon,hacamat,sülük,prp,botox,noralterapi,mezoterapide yapılıyor.

    ReplyDelete
  11. merhabalar Esra hanım kilo verme konusunda yardımcı oluyor mu acaba ilk seans sonrasında gözle görülür 1 kg kaybı oluyor mu ben cuma günü için randevu aldım çok korkuyordum yazınızı okuyunca rahatladım çok teşekkür ederim bilgilendirme için

    ReplyDelete