Tuesday, April 3, 2012

ben de yapçam: neler gerek?

Siz de bir arınmaya ihtiyaç duyduğunuzu farkettiniz ama nereden başlayacağınızı, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Bu ve takip eden birkaç yazıda bunlara kendi deneyimlerimden yola çıkarak cevap vermeye çalışacağım.

Hatırlatmak isterim ki arınma oruçları ilaç reçetesi gibi herkese uyan tek dozu olan şeyler değildir. Hepimiz de birbirimizden çok farklıyız ve özeliz. Biraz araştırmacı bir merak, içgörü  ve kendinizi dinleyerek size en uyan ve en faydalı yolu yaratabilirsiniz.

Eğer bir sebze-meyva suyu orucuna başlamayı düşünüyorsanız olmazsa olmaz tek şey iyi bir katı meyva presi ya da sebze-meyva suyu çıkarıcı. Bu kadar basit. Kalan herşey aksesuar. Sadece blender ya da el blenderınız varsa başlangıç için belki birkaç günlük smoothie orucu yapmayı deneyebilirsiniz. Bu size kendinizi iyi hissettiriyorsa sonrasında bir katı meyva presine yatırım yapmak iyi bir fikir olabilir. Blenderdan geçen sebze ve meyvaların mekanik sindirimi kolaylaşır ama posaları kaldığı için mide hala çalışır. Sebzeleri blenderdan geçirip sonra süzgeçte posaları ayrıştırabilirsiniz ama o da besin değerinden çok şey kaybettirir.

Green Star juicer
En iyi sıkıcılar ezici (masicating/triturating) türde olanlardır. Çok güçlü motorları vardır ve yavaş hızda dönen özel metal uçlarıyla sebze ve meyvaların hücre duvarlarını parçalayarak en fazla suyu en az oksitlenmeyle çıkarırlar. Çıkan su mineral yönünden çok zengindir (ve üreticilerin iddiasına göre) tarımsal ilaç ve kimyasal kalıntılarından tamamen arınmıştır Yapraklı ve otsu bitkilerden mesela buğday çimi, ıspanak, ısırgan gibi en iyi verimi bu makinalar sağlar.
Ancak hem suyu çıkarmak hem de sonrasında makinayı temizlemek ciddi zaman alır. Zaten bildiğim kadarıyla şu anda Türkiye'de henüz bu tür sıkıcılar satılmıyor. Fakat özellikle yeşil yapraklı sebze ya da buğday çimi sıkma konusunda uzun vade düşünüyorsanız ya da günde en az bir bardak ev yapımı sebze-meyva suyu içiyorsanız kesinlikle iyi bir yatırımdır. Green Star, Norwalk, Kempo ve Hurom birbirinden biraz farklı yöntemlerle sıkarlar ama şu anda piyasadaki en iyi ürünlerdir.

Philips HR1866
İkinci en iyi alternatif Philips'in sıkıcıları. Son yıllarda ürettiği modellerde Juice Master Jason Vale ile işbirliği yapan Philips satrifüjlü katı meyva preslerinde gerçekten bir devrim yarattı. Birçok santrifüjlü makina ıspanak, marul gibi yeşil yapraklıları ya da ananas, portakal, çilek gibi yumuşak meyvaları sıkamaz ancak Philips'in son 5-6 yılda çıkardığı ürünler bu konuda da başarılı. Çok otsu bitkileri sıkamıyor ama kalan şeylerde performansı oldukça iyi. Özellikle de sıktıklarınızı çok bekletmeyip hemen içecekseniz gayet kullanılabilir. Philips'in en yeni model katı meyva presi, bir detoks merkezinde bir gün kalmaktan çok daha ucuz...

Bundan önceki tüm oruçlarımda sadece Green Star'ı kullanıp saatlerimi sıkarak ve temizleyerek geçirmiştim. Sebze meyva sularımı ofise götürüp gün içine yayarak içtiğim için vitamin ve mineral kaybı olmaması açısından en iyisi kesinlikle oydu. Fakat taşınmalarda Green Star'ım biraz hasar görmüş; normalden de çok yavaş sıkıyor ve posalar eskiden olduğu gibi kupkuru değil. Yeni bir Green Star alamayacağım için orucun 5. günü gibi Philips'e döndüm ve hala onu kullanıyorum. Şaşırtacak derecede iyi sonuçlar verdi. Meyvaları dolaptan çıkarıp doğramam, sıkmam, bulaşıkları yıkayıp ortalığı temizlemem sadece yarım saat alıyor. Genelde çok acelesi olan biri değilim tabii ama arka arkaya derslerim olduğu günlerde bu çok hayat kurtarıcı bir süre. Green Star'da sıkacağımdan biraz daha fazla miktarda koyu yeşil yapraklı sebze sıktığımda olası mineral kaybını da kendimce telafi etmiş oluyorum. 

Karnıyarık Otu tozu
Eğer uzun süreli bir arınma düşünüyorsanız ve yeterli posa alamadığınız için kabızlık çekme endişeniz varsa Karnıyarık Otu (psyllium husk) almak da iyi bir fikir olabilir. Suda çözülebilir lif yönünden çok zengin olan Karnıyarık otu sıvılarla birlikte alındığında genişler ve hem bağırsakları temizler, hem de hacim oluşturarak boşaltımı kolaylaştırır. Ben bu sefer almadım ama hiç de ihtiyaç duymadım. Sadece sıvıyla beslenmek bağırsak hareketlerimi ne kısıtlıyor ne de azaltıyormuş, hayretle bunu gözlemlemiş oldum.

Bunun dışında yine neyi hedeflediğinize ve neye ihtiyaç duyduğunuza göre hindistancevizi yağı, Udo'nun yağı, probiyotik gibi besin destekleri alabilirsiniz. Özellikle yağlar hem arınmayı ve hem de dolayısıyla da ilk başlarda yaşayabileceğiniz detoks belirtilerini yavaşlatır.

Arınmanızı ne kadar katı yaptığınıza göre ince gözenekli tel bir süzgeç de gerekebilir. Ben ilk 24 gün meyva sularımı hiç lif almamak için titizlikle tekrar tekrar süzdüm ama son birkaç gündür o kadar hassas değilim. 40. güne yaklaştıkça sanırım biraz posa alma fikrine sıcak bakmaya başladım.

Özetle sebze ve meyvaların suyunu en az oksitlenme ve besin kaybıyla çıkaracak bir makinanız ve yeterli motivasyonunuz olduktan sonra aslında başka birşeye ihtiyacınız yok. Arınma için amacınıza ve ne kadar sürdürmeyi hedeflediğinize göre bazı şeyleri ekleyebilir ya da çıkarabilirsiniz. "Asla olmaz" ya da "mutlaka olmalı" gibi genelgeçer kurallar yok. Sadece size uyan ve size kendinizi iyi hissetirecek olan şeyler var ve önemli olan da bu süreçte onları farkedebilmek. 

No comments:

Post a Comment